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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/12/2013
Data da última atualização:  01/03/2016
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  TORREZAN, R.; LOBO, C. M. de O.; FREITAS, D. de G. C.; PONTES, S. M.; OLIVEIRA, C. S. de; FURTADO, A. A. L.; PENTEADO, A. L.; MÁRSICO, E. T.
Afiliação:  RENATA TORREZAN, CTAA; CÁTIA MARIA DE OLIVEIRA LOBO, UFF; DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA; SERGIO MACEDO PONTES, CTAA; CÁSSIA SOARES DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE CASTELO BRANCO; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; ANA LUCIA PENTEADO, CTAA; ELIANE TEIXEIRA MÁRSICO, UFF.
Título:  Processamento de patê de cachapinta (Pseudoplatystoma sp.).
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2013.
Páginas:  5 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 194).
ISSN:  0103-5231
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi determinar um processo para fabricação de patê com carne de cachapinta (Pseudoplatystoma sp.) e verificar a qualidade deste produto através do teste de esterilidade comercial e de aceitação sensorial.
Palavras-Chave:  Cachapinta; Patê; Pescado.
Thesagro:  Peixe; Processamento.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/108922/1/2013-CTE-0194.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA12032 - 1UMTFL - PPCTE 01942013.00011
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  14/06/2022
Data da última atualização:  14/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SPOHR, L.; SOARES, M. S. P.; BONA, N. P.; PEDRA, N. S.; BARSCHAK, A. G.; ALVARIZ, R. M.; VIZZOTTO, M.; LENCINA, C. L.; STEFANELLO, F. M.; SPANEVELLO, R. M.
Afiliação:  LUIZA SPOHR, UFPEL; MAYARA SANDRIELLY PEREIRA SOARES, UFPEL; NATÁLIA PONTES BONA, UFPEL; NATHALIA STARK PEDRA, UFPEL; ALETHÉA GATTO BARSCHAK, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre; RAFAELA MARTINS ALVARIZ, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; CLAITON LEONETI LENCINA, UFPEL; FRANCIELI MORO STEFANELLO, UFPEL; ROSELIA MARIA SPANEVELLO, UFPEL.
Título:  Efect of blueberry extract on energetic metabolism, levels of brain-derived neurotrophic factor, and Ca2+-ATPase activity in the hippocampus and cerebral cortex of rats submitted to ketamine-induced mania-like behavior.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Metabolic Brain Disease, v. 37, n. 3, p. 835-847, Mar. 2022.
ISSN:  1573-7365
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11011-022-00904-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bipolar disorder (BD) is a psychiatric disease characterized by mood episodes. Blueberry is rich in bioactive compounds and shows excellent therapeutic potential against chronic diseases. The aim of this study was to evaluate the e?ects of blueberry extract on behavior, energetic metabolism, Ca2+-ATPase activity, and levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in the cerebral cortex and hippocampus of rats submitted to an animal model of mania induced by ketamine. Vehicle, lithium (45 mg/kg, twice a day), or blueberry extract (200 mg/kg), was orally administered to Wistar rats for 14 days. Ketamine (25 mg/kg) or vehicle was administered intraperitoneally, once a day, between the 8th and 14th day. On the 15th day, animals received ketamine or vehicle and were subjected to the open ?eld test. Our results demonstrated that the administration of lithium and blueberry extract prevented ketamine-induced hyperlocomotion (P < 0.01). Blueberry extract attenuated the ketamine-induced reduction in the activity of complex I in the cerebral cortex (P < 0.05). Additionally, the administration of ketamine reduced the activities of complexes I and IV (P < 0.05) and citrate synthase in the hippocampus (P < 0.01). However, blueberry extract attenuated the inhibition in the activity of complex IV (P < 0.01). Furthermore, ketamine reduced the Ca2+-ATPase activity in the cerebral cortex and hippocampus (P < 0.05); however, blueberry extract prevented the change in the cerebral cortex (P <... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Transtorno bipolar.
Thesagro:  Antocianina; Mirtilo; Mitocôndria; Saúde; Terapia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22289 - 1UPCAP - DD
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